Supportersgeweld Essay

essay A
 • Words: 6327
 • Category: Database

 • Pages: 24

Get Full Essay

Get access to this section to get all the help you need with your essay and educational goals.

Get Access

Contents

Supportersgeweld – Maatschappijleer

Maatschappijleer

VWO 6

Inhoudsopgave 1

Inleiding 2

Wat is supportersgeweld? 3 en 4

Geschiedenis 5

Gevolgen new wave hooliganisme 6

Preventie en Oplossingen 7

Preventie 7

Oplossingen? 7

Interview 8, 9 nut 10

Conclusie 11

Krantenknipsels 12

1: ‘Met stadionverbod raak je fans in heated Hart ‘ ; ‘Echte bullies zoeken elkaar steeds vaker buiten heated stadion op ‘ 12, 13 nut 14

2: ” Terug van inkzwarte nacht new wave Nancy ” … … … … … .. … … ..15 en 16

3: “ Liverpool heeft Heizel-drama nooit verwerkt ” … … … … … 17 en 18

Bronnen 19

Inleiding

Supportersgeweld komt tegenwoordig veel voor in de wereld. Je hoort Er vaak over en speciaal de laatste paar maanden is heated supportersgeweld veel op het nieuws. Het leek ons interessant om hier verder onderzoek naar Te doen. Daarnaast hebben we dit onderwerp gekozen omdat wij allebei voetballen of gevoetbald hebben. Vooral bij voetbal is er erg veel sprake new wave supportersgeweld. Je krijgt vaak te horen digital audiotape Er na een voetbalwedstrijd, hooligans met elkaar op de vuist gaan. We interesseren ons in voetbal nut daarom leek het ons ook leuk om hierover meer Te weten te komen.

In de eerste plaats denken mensen vaak bij supportersgeweld aan voetbal. Maar natuurlijk is niet alleen bij voetbal supportersgeweld. Ook bij andere sporten vinden wij supportersgeweld, maar dan in mindere maten. Ook wilden wij weten waar het supportersgeweld nou eigenlijk ontstaan is en waarom mensen dot doen. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar de geschiedenis en hebben we een interview gedaan met een echte bully.

Ook hebben we onderaan dit werkstuk enkele artikelen opgezocht dice betrekking hebben met genoemde onderwerpen. Dit geven wij dan ook aan in het werkstuk.

Wij willen u graag wat vertellen hierover. We gaan heated dus o.a. hebben over de geschiedenis, waar het vandaan komt en de reden waarom de hooligans deelnemen aan supportersgeweld.

Wat is supportersgeweld?

Hooliganisme

Supportersgeweld kan worden beschreven met heated woord Hooliganisme. Hooliganisme is meestal de term de gebruikt wordt ALSs we het over supportersgeweld hebben. Hooliganisme is er vooral bij voetbalwedstrijden, we bedoelen met hooliganisme digital audiotape Er geweld wordt gepleegd tijdens of na sportwedstrijden. Je hoort ook het meest over hooliganisme bij het voetbal, dot komt doordat de gevolgen van dot geweld meestal vrij ernstig zijn. Maar niet alleen bij voetbalwedstrijden vinden gewelddadigheden plaats maar de laatste tijd ook vaak bij openluchtmanifestaties.

We kunnen genuine wel een duidelijk verschil maken tussen hooliganisme en voetbalvandalisme. Voetbalvandalisme is heated gedrag digital audiotape na een beslissing new wave een scheidsrecther, of hoe een speler new wave de tegenpartij zich gedraagt etc. leidt tot grote opwinding op de tribune. Dit gedrag leidt meestal niet tot erg gewelddadig gedrag, wel sneuvelen Er af en toe wat stoeltjes.

Daarentegen ontstaat hooliganisme meestal niet toevallig of door bepaalde beslissingen of gedrag. Hooliganisme is meer structureel. De protagonists van 2 nines, vaak bullies genoemd, spreken vaak voor de wedstrijd ergens af om Te vechten. Vroeger werd er nog veel gevochten bij de stadions, dot is genuine afgenomen doordat de politie steeds strenger optreed. Hierdoor is heated hooliganisme verplaatst, de hooligans spreken meestal een plek af waar ze vervolgens met elkaar op de vuist gaan. Meestal is dit rond de tijd van de wedstrijd van Hun nine, maar soms is heated ook zo digital audiotape Er geen wedstrijd bij betrokken is.

Casuals

Naast hooliganisme is er ook een stroming ontstaan die work forces Casual noemt. Casuals is eigelijk een soort subcultuur new wave het voetbal hooliganisme, die ontstond in Engeland aan het eind van de jaren zeventig. Casuals begonnen te ontstaan toen Er steeds meer Europese tripjes werden gemaakt door Engelse voetbalclubs. Deze nines bestaan vooral uit West Ham United, Nottingham Forest, Millwall FC, Liverpool en Everton. Deze fans kwamen terug uit het buitenland met vaak gestolen dure design kleding. Deze hadden ze vaak gestolen na rellen dice vaak ontstonden door toedoen new wave de protagonists. Vaak droegen deze protagonists, die rain trees vaak een voetbal-firm genoemd worden, zulke kleren zodat ze moeilijker door politie Te traceren waren en ze makkelijker konden infiltreren in vijandelijke houses. Langzaamaan begon de subcultuur een grotere vorm aan te nemen en drukte ze, met steeds veranderende tendencies en manners, een grote invloed uit op de ( huidige ) jeugdcultuur.

Tijdens de jaren `90 beleefde de stroming een grote herleving, maar het uiterlijk new wave de subcultuur was wel iets veranderd. Veel protagonists droegen de Casual Look om te laten zien digital audiotape zij niet bij de gewone fan hoorden. Bij elke nine ontstond Er een zo`n groep dice je kon herkennen aan merkkleding zoals Stone Island, Burberry, Aquascutum, Paul Shark en Lacoste.

Met het Begin van de 20e eeuw begon de subcultuur weer new wave uiterlijk Te veranderen doordat ze weer vaak door politie werden herkend. De politie kon ze nu vaak herkennen aan de merkkleding die ze droegen, net ALSs in de periode dat de Casuals in Engeland vooral bestonden uit bootboyss. De protagonists droegen Stone Island nog wel maar veel ander genoemde merkkleding werd niet meer gedragen door de Casuals. De Casuals haalden echter wel het merkje new wave de mouw af, zodat ze wat minder herkenbaar waren. Maar doordat de 2 knoopjes waar het merk aan huge zat Er nog op zaten kon de politie de Casuals nog steeds herkennen. Daardoor werden andere merken ook steeds populairder onder de Casuals.

De Casual subcultuur heeft nu ook veel populariteit gewonnen onder de jeugd. Vooral door popgroepen zoals “ The Streets ” , “ Audio Bullys ” en “ the Mitchell Brothers ” zich in hun cartridge holders zich kleden ALSs Casuals. Ook kwamen er movies zoals The Football Factory en Green Street Hooligans die erg populair zijn. In deze movies gaat heated vooral over de Casuals, over hoe ze leven en illustreren ze gevechten die ze voeren.

Geschiedenis

In Europa ontstonden verschillende ruwe balsporten. Deze balsporten, bijvoorbeeld Soule ( Frankrijk ) , Hurling ( Engeland ) en Calcio ( Italie ) , waren zo ruw en wreed digital audiotape Er vaak gewonden en af en toe zelfs doden vielen. Uit deze sporten ontstonden in Engeland de huidige sporten: voetbal nut rugger. Deze sporten waren volkssporten dus veel mensen uit de arbeidersklasse deden mee aan deze athletics. Hier was nog geen sprake new wave een scheidsrechter dice de touwtjes een beetje in de manus hield.

Subsequently toen voetbal populairder werd ontstonden Er ook voetbalclubs. Deze athletics werd ook door de arbeiders gedomineerd, de spelers en de protagonists waren arbeiders. In deze periode kwam nog niet echt het hooliganisme naar voren. Wel vond Er voetbalvandalisme plaats maar dat waren altijd maar een paar mensen.

In de Jaren ’50 kwam het hooliganisme echt op. Dit kwam door de wijziging in de samenleving, hierdoor veranderde de volkscultuur in West-Europa. Er ontstonden nieuwe subculturen. Een voorbeeld zijn de nozems, dot zijn arbeidersjongeren die veel geweld gebruikte. Deze nozems gingen naar voetbalwedstrijden, en hier gebruikte ze ook geweld. Doordat de media hiervoor veel aandacht had, verspreide het zich door heel Engeland. Doormiddel van de televisies en interlands die werden gespeeld kwam het hooliganisme ook in de rest new wave Europa. In de jaren ’70 ontstonden in Nederland de eerste groepen bullies.

Waar de Engelse term bully vandaan komt zijn meerdere theorie & A ; euml ; n verzonnen.

 1. Dat het afstamt new wave east northeast Patrick Hooligan, een crimineel dice in Londen woonde. Alleen het is nooit bewezen of hij echt heeft bestaan omdat hij in het boekThe Hooligan Nightsstaat beschreven. Dus hij kan wel eens verzonnen zijn door de schrijver van dot boek Clarence Rook.
 2. Het stamt af new wave de naam Hooley ‘s pack. Dit zou de naam zijn van een straatbende uit Islington, alleen deze naam is ook niet meer teruggevonden.
 3. Een andere theorie is dat het woord bully komt van het Ierse woord hooley, wat in het Iers betekent: ” wild feest ” .

Gevolgen new wave hooliganisme

Supportersgeweld kan natuurlijk worden gezien ALSs iets wat erg gevaarlijk is. Daarom zijn Er Al vele incidenten waarbij de afloop vrij ernstig was. Deze incidenten, je kunt ze soms ook wel rampen noemen, komen vooral door voetbalhooligans. Hieronder geven wij een verslag new wave een aantal supportersrampen:

 • In 1985 vond & A ; eacute ; & A ; eacute ; n van de ergste rampen ooit plaats. In het Brusselse Heizelstadion waren voor de finale van de Champions League ( toen peg Europa Cup I ) hevige rellen tussen Liverpool nut Juventus. De Italianen new wave Juventus werden aangevallen door Liverpool. Er viel 39 doden waarvan er 32 new wave Juventus. Dit kwam vooral doordat de protagonists van beide squads door elkaar zaten en werden geplet in het gedrang. Uiteindelijk ging de wedstrijd toch door en won Juventus met 1-0. Na heated Heizeldrama is Belgi & A ; euml ; het hooliganisme streng gaan aanpakken.

  { Zie 3 vitamin E krantenartikel }

 • Op 8 December 1991 stierf de eerste Nederlandse voetbaldode. Zijn naam was Erik Lassche, een fanatieke protagonist new wave FC Twente. Zijn dood kwam door een protagonist new wave Feyenoord.
 • In Belgi & A ; euml ; kwam de eerste dode door hooliganisme uit Anderlecht. Op zaterdag 13 oktober 2001 werd Philippe Thirion, protagonist new wave Anderlecht, in elkaar geslagen door protagonists van Lommel. 10 dagen naar dot incident overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
 • Ook een bekende supportersramp is de Slag bij Beverwijk. Hierbij liep een gevecht tussen Feyenoord- en Ajax-supporters erg uit de manus. Het vond plaats in Beverwijk op 23 maart 1997. Tijdens deze “ Slag bij Beverwijk ” overleed Carlo Picornie, een Ajax-supporters new wave de F-Side.
 • In de Turkse stad & A ; Iacute ; zmir braken tijdens een vriendschappelijke wedstrijd hevige rellen uit tussen de aartsvijanden Karsiyaka SK en G & A ; ouml ; ztepe Izmir. Op 6 Augustus 2003 vonden deze rellen plaats. Hierbij vielen ongeveer 50 gewonden nut Er viel 1 dode.
 • Voor Feyenoord wordt de “ zwarte donderdag ” gezien ALSs een grote incline voor de nine. Op 30 november 2006 vonden Er hevige rellen plaats tussen de protagonists van Feyenoord nut AS Nancy-Lorraine. De Feyenoord protagonists vochten met de protagonists van Nancy, uiteindelijk moest Feyenoord dot bekopen doordat ze niet meer mee mochten doen met de UEFA Cup.

  { Zie 2 vitamin E krantenartikel }

 • In Itali & A ; euml ; vonden na een incident op zondag 11 November 2007 geen wedstrijden meer plaats. Dit kwam doordat een 26-jarige SS Lazio-fan en DJ Gabriele Sandri neergeschoten werden door een agent. Zij waren op weg naar de wedstrijd Inter – SS Lazio en kregen onderweg op een parkeerplaats onenigheid met protagonists van Juventus. Hierbij schoot een agent, wat tot gevolg de dood new wave 2 mensen had. Na de dood new wave deze 2 protagonists ontstonden Er in heel Itali & A ; euml ; rellen, waarop de Italiaanse bond besloot digital audiotape Er geen wedstrijden new wave de Serie A, B en C meer zouden plaatsvinden.

Preventie en Oplossingen

Preventie

Het is heel moeilijk om supportersgeweld helemaal Te elimineren. Tegenwoordig worden Er door dranghekken, politie eenheden en camera ‘s wel geprobeerd om het in de manus Te houden. Maar het is niet genoeg om de bullies in bedwang Te houden. Ook wordt er gedreigd met een stadionverbod wanneer je de huisregels van het stadion overtreedt, dot stadionverbod zorgt ervoor digital audiotape deze mensen dan niet meer een wedstrijd new wave Hun ploeg mogen bijwonen. In de Parool new wave 12 Augustus 2009 stond het volgende:

‘De kracht new wave het stadionverbod pimple volgens Ferwerda in de gerichte aanpak. Door een grote hoeveelheid moderne camera ‘s nut een ledger getrainde stewards op de tribunes kunnen relschoppers tegenwoordig snel worden getraceerd. ‘[ 1 ]

Toch blijkt dot niet altijd te verkomen:

Toch is heated systeem verre new wave waterdicht. Hooligans die bij FC Twente worden geweerd, kunnen moeiteloos een kaartje kopen bij Ajax of Feyenoord. Geen steward dice ze daar herkent. En hoewel interlandwedstrijden ook onder het stadionverbod vallen, kunnen gestrafte protagonists ook bij dice affaire d’honneurs opgaan in de anonimiteit. Maar digital audiotape is slechts theorie. Een gestrafte protagonist laat zich zelden zien bij een andere nine of bij Oranje.[ 1 ]

Desalniettemin is heated aantal grote knokpartijen in heated stadion teruggedrongen. Een stadionverbod is toch wel een stuk erger dan een geldboete voor de bullies, want het gaat hier wel om voetballiefhebbers/ sportliefhebbers. Wel is heated zo digital audiotape Er een verplaatsing is gekomen van de gevechten van de hooligans. Eerst vochten ze peg bij de stadions alleen nu spreken ze meer met elkaar af, daar gaan de echte bullies met elkaar op de vuist. Dus het komt Al minder voor digital audiotape Er bij stadions wordt gevochten mede door de politie en stewards.

Oplossingen?

De vraag is: kan de overheid/ politie pegs meer doen om dot supportersgeweld tegen Te gaan? Heeft het zin om nog meer eenheden in Te zetten? Toch zijn Er maatregelen die beter kunnen zoals met heated stadion verbod, digital audiotape deze mensen toch zo andere wedstrijden kunnen bijwonen. Dit zal niet ALSs enige aangepakt moeten worden. De rellen dice vaak buiten heated stadion plaats vinden vormen ook een probleem. Hier zal de politie strenger moeten optreden. Je kan bijvoorbeeld denken aan een fikse geld boete of misschien wel een gevangenis straf. Ook kun je de bullies strenger gaan controleren waar zij heen gaan met behulp new wave elektronische middelen, zo wordt het ook moeilijker om naar wedstrijden Te gaan ALSs iemand een stadionverbod heeft.

[ 1 ] – citaat uit het Parool new wave 12 Augustus 2009:‘Met stadionverbod raak je fans in heated Hart ‘ ; ‘Echte bullies zoeken elkaar steeds vaker buiten heated stadion op ‘, te vinden onder de kop krantenknipsels

Interview “ Hooligan ”

Supporter Graafschap

21 jaar

Doetinchem

Supporter: De Graafschap

Heb je wel eens meegedaan aan een gevecht voor je voetbalclub? Hoe vaak?

Ja, een aantal keren. Paar keer buiten heated stadion wat wij noemen georganiseerde vechtpartijen, en in heated stadion gebeurd ook wel eens wat. In heated stadion wordt echter niet veel gevochten. Wel ben ik bij elke thuiswedstrijd en probeer ik ook elke uitwedstrijd erbij Te zijn. Als we buiten heated stadion vechten dan spreken we dit af met de tegenstander, een plek en een tijd.

Waar vinden deze gevechten meestal plaats?

Meestal vechten we in de stad. Van ons of new wave de tegenstander waar we tegen vechten. Ook heb ik wel eens in een weiland gestaan tegenover NEC. Dit komt omdat in de stad vaak de politie erbij komt en er dan vaak niet gevochten kan worden. De laatste tijd vechten we steeds meer buiten de stad, vaak doordat we dus last hebben new wave de politie. Bijvoorbeeld dus tegen NEC hadden we in het weiland gevochten, maar ook een keer tegen Vitesse vochten we in een park.

Waarom doe jij mee aan deze gevechten?

Als je 1x mee set geweest dan weet je precies waarom. Het grootste gedeelte gaat het om de kick die je krijgt en de adrenaline. Maar ook om je stad/club een naam Te geven in onze wereld.

… .In onze wereld?

Haha ja, vooral dan de wereld van de voetbalhooligans. Iedere nine heeft hier zijn Eigen soort new wave reputatie en regard dice je krijgt door gevechten Te winnen. Ook ALSs een gevecht gewonnen wordt op een niet respectvolle manier, dan weet gelijk heel Nederland digital audiotape. Bijvoorbeeld ALSs Vitesse een Maines gebruikt bij het vechten, of andere wapens, dan komt dot op een site Te staan en zal dot een scoria zijn op de reputatie van de supportersgroep.

Is heated vaak zo digital audiotape de bullies onder invloed new wave drugs of intoxicant met elkaar vechten?

Nou iedereen new wave ons drinkt intoxicant, maar de meeste bullies gebruiken ook wel eens drugs voor een gevecht ja. Ik niet, ik drink ook geen intoxicant ALSs ik weet digital audiotape we gaan vechten, want dan kan ik beter nadenken i.v.m. met vluchten voor de politie. Je kan dan beter nadenken en je weet digital audiotape je moet vluchten en niet ook peg moet gaan vechten met de politie.

Met wie vechten jullie het vaakst, wie is jullie grote rivaal?

Het vaakst heb ik tegen Vitesse gevochten. Dat is ook onze grootste rivaal, tegen Hun is iedereen van onze Kant bereid om alles te geven en niet op Te geven. Gelukkig hebben we alle knokpartijtjes nog gewonnen, waar ik bij was.

Als jullie op een andere plek dan bij het stadion vechten, hoe spreken jullie dot dan af?

Meestal doen dot de topboys ( leiders ) van elke groep, de topboys van elke nine hebben new wave elke andere topboy Hun nummer. De topboys new wave de nine bellen dan met elkaar en spreken een plek en tijd af. De topboy regelt dan ook digital audiotape iedereen weet wanneer en waar Er gevochten gaat worden. Meestal spreken we ergens af en lopen dan naar de afgesproken plek toe.

Wat is heated mooiste gevecht wat jij je kan herinneren?

Denk toch mijn eerste, digital audiotape was in Sonsbeekpark in Arnhem. We gingen er vrijdag heen terwijl we zaterdag`s de wedstrijd tegen Vitesse speelde. We gingen met 40 adult male. Vitesse was met iets van 60 en nog wonnen we dat gevecht. Dat is heated mooiste gevecht, mede doordat we in minderheid waren en het toch lukte om Te winnen, zo win je ook regard onder de supporterclubs.

Welke supportersgroep wordt ALSs de grootste en de gevaarlijkste gerekend?

Ik denk peg steeds Feyenoord, Hun hebben vroeger zo`n grootte naam opgebouwd in Nederland, ook in Europa trouwens.

De SCF ( de groep van Feyenoord ) werd in de jaren 90 ALSs de gevaarlijkste groep van Europa gezien. Ze worden trouwens nog steeds wel gezien ALSs een van de gevaarlijkste van Europa. Ajax ( F-side, groep new wave Ajax ) heeft nu denk ik de grootste groep, maar is dan niet zo berucht ALSs de SCF.

Heb je ooit een gevecht verloren en ben je ooit ernstig gewond geraakt?

Nee nog nooit, wel moet ik zeggen digital audiotape een paar weken geleden tegen NAC thuis in de beker het wel bijna raak was. We kregen heated aardig moeilijk, want NAC viel met 60 oudere onze groep aan en wij waren met rond de 40. We werden op het Begin iets achteruit gedreven maar subsequently toen meer mensen new wave ons erbij kwamen, gingen Hun ALSs nog weg.

Ernstig gewond ben ik nooit geraakt. Wel heb ik een keer een klap new wave een Mec Light op me kop en nog een keer een klap in me gezicht.

Heb je ooit zelf iemand ernstig in elkaar geslagen?

Ja wat ik weet, heb ik degene die mij met die Mec Light geslagen heeft, het ziekenhuis in geslagen met diezelfde Mec Light, want hij liet digital audiotape donging toen vallen. Toen ie viel pakte ik het op en sloeg hem er toen mee.

Weten je familieleden hierover en wat vinden zij hiervan?

Ja, mijn moeder is er van op de hoogte. Ik vertel haar Er wel is wat over. Ze zegt dan digital audiotape ik maar moet oppassen en voorzichtig moet zijn, om me gezondheid maar ook digital audiotape ik niet een keer wordt gepakt. Me vader weet het denk ik ook wel, maar met hem praat ik er niet over. Maar gelukkig ben ik nooit opgepakt. Wel heb ik een keer een boete gekregen voor openbare geweldpleging, dot was genuine niet in verband met een gevecht met een voetbalclub.

Heb je een keer meegedaan aan een gevecht en hier subsequently spijt new wave gekregen?

Nee nog nooit. Ik Department of Energy het altijd voor mijn eerste liefde en digital audiotape is mijn stad/club.

Je set kort geleden in Engeland geweest, wat toch wel bekend staat ALSs het land waar het supportersgeweld vandaan komt. Hoe was het daar?

Ja super vet, we kennen daar gasten new wave Queens Park Rangers. In England zijn overigens de straffen veel hoger voor openbaar geweld.

Ben je in Engeland ook in contact gekomen met Engelse bullies?

Ja dice gasten hebben zelf ook vaak gevochten, het is daar wel wat makkelijker dan hier omdat je daar 7 nines in 1 stad hebt. Als je daar dan met de metro gaat heb je grote kans dat je elkaar tegen komt. Wat dan vaak leidt tot een gevecht.

Vind je zelf digital audiotape je een hooligan set?

Een echte bully, zegt nee hierop.

Nawoord

Uit het interview blijkt wel digital audiotape Er veel kleine groepen zijn bij elke nine dice met elkaar op de vuist gaan. De geinterviewde vertelde ook digital audiotape Er steeds meer buiten heated stadion wordt gevochten, wat we eerder ook aangaven in ons verslag. Hierdoor wordt heated voor de politie lastiger om er achter Te komen, maar is heated wel zo digital audiotape het bij de stadions wat veiliger wordt.

De geinterviewde wou niet digital audiotape iemand anders dit Las en ook niet digital audiotape zijn naam in dot interview vermeld zou worden.

Conclusie

Meningen

Peter Bart Knuvers:

Zoals u al weet hebben we dit onderwerp gekozen, omdat we beide op voetbal hebben gezeten of nog zitten. Verder wist ik nog niet zo veel over dot onderwerp, daardoor vond ik het wel aardig om doormiddel new wave dot werkstuk zelf wat meer over supportersgeweld te weten te komen. Uiteraard wist ik wel in grote lijnen wat Hooliganisme inhield, maar verder dan elkaar opzoeken en met de supporter van de tegenpartij gaan vechten wist ik eerlijk gezegd niet. Nu heb ik een duidelijker beeld van waar supportersgeweld vandaan komt en hoe het is ontstaan. Doormiddel van de gevolgen van supportersgeweld, kun je zien digital audiotape het toch wel ernstig is wat er gebeurd. Je krijgt daardoor een beeld new wave hoe het hooliganisme new wave tegenwoordig, wat ik dus behoorlijk schokkend vind. Kortom, ik vond het interessant om me te verdiepen in de term supportersgeweld, ook ben ik blij met heated resultaat en wat ik Te weten ben gekomen.

Wilco Lodewijks:

Ook ik vond het interessant om iets te weten te komen over heated supportersgeweld. Zelf ben ik nog nooit in aanraking gekomen hiermee, maar ik wist Er Al wel het een en ander new wave af. Dit komt doordat ik ook een paar new wave de jongens ken die hier aan meedoen voor De Graafschap. Hierdoor wist ik Al wel een beetje wat Er nou precies gebeurd bij zo`n gevecht. Wel vind ik het mooi om Te zien deze mensen nou echt zijn, want de jongens die ik ken zijn precies hetzelfde ALSs iedereen. Ze werken, gaan naar school en verder hoor je Er nooit veel over. Ze doen dot puur en alleen voor de kick en dat vind ik ook wel weer iets moois hebben. Wel keur ik het vechten dan weer af omdat ze hiermee andere mensen ernstig kunnen verwonden en ik heb af en toe het gevoel digital audiotape ze dot niet echt beseffen. Verder komen deze mensen vaak in aanraking met de politie. Ik vond het daarom ook zeer interessant en leuk om dot onderzoek Te doen naar supportersgeweld. We zijn meer Te weten gekomen over de geschiedenis van het supportersgeweld en ook weten we nou verschillende termen over heated voetbalgeweld.

Nawoord

Zoals hierboven wel blijkt vonden we het zeer interessant om dot onderzoek Te doen. Ook vonden we het leuk om het interview af te nemen. Door het interview af te nemen kom je toch nog iets meer te weten en krijg je ook het gevoel digital audiotape je wat meer set betrokken bij het onderzoek. We zijn veel Tes weten gekomen over de manieren van het hooliganisme en hoe het hooliganisme en de casuals zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. Met name het vechten buiten de stadions heeft er toe geleid digital audiotape Er steeds minder mensen zijn betrokken bij de gevechten en dat het vooral om de echte bullies gaat.
Krantenknipsels

Krant:

Het Parool

Sectie:

Sport

Datum:

12/08/2009

Auteurs:

het Parool

‘Met stadionverbod raak je fans in heated Hart ‘ ; ‘Echte bullies zoeken elkaar steeds vaker buiten heated stadion op ‘

Dylan de Gruijl en Floor Ligtvoet

Tatjana voelde wel aan digital audiotape haar vrienden weinig goeds in de zin hadden toen ze naar het huis new wave scheidsrechter Pol new wave Boekel reden. Ze wist digital audiotape ze daar ‘niet op de thee zou gaan ‘ , zei ze onlangs in de rechtszaal. Maar ze had geen idee digital audiotape ze new wave program waren om op het huis new wave de scheidsrechter ‘Jij gaat dood, gay, RJC ‘ Te spuiten. Ook zijn car werd onder handen genomen.

Justitie vond de rol van Tatjana, die alleen toekeek, Te gering om haar Te vervolgen. Maar de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond ( KNVB ) legde Tatjana een stadionverbod op new wave negen jaar. Zij stapte naar de rechter om het new wave tafel Te krijgen, maar ving bot. Tatjana had de huisregels van de KNVB & A ; eacute ; n van haar nine Roda JC nu eenmaal overtreden.

Meer protagonists kunnen hun stadionverbod niet verkroppen en vechten het – doorgaans tevergeefs – voor de rechter aan. Dat is ook precies het geheim new wave het succes, zegt Jan Bluyssen, supporters- nut veiligheidsmanager new wave NEC Nijmegen. “ Met een stadionverbod raak je echte fans in hun Hart. Je ontneemt ze datgene waar ze new wave houden. ” Het stadionverbod is uitgegroeid tot H & A ; eacute ; t middel om bullies en lastpakken uit voetbalstadions te weren. Vorig seizoen deelden Delaware nines, KNVB en het Openbaar Ministerie er een kleine duizend uit, enkele tientallen meer dan het voetbalseizoen 2007/2008.

Veruit de meeste gingen naar aanhangers van Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht en ADO Den Haag. Kregen vroeger alleen beruchte bullies een stadionverbod, tegenwoordig moet iedere lastpak dice de huisregels van de club overtreedt er rekening mee houden. Zero tolerance is heated creed. Discrimineren vanaf de tribune? Reken op een stadionverbod new wave twee jaar. De aanwijzing new wave een steward – een beveiligingsbeambte new wave de club – negeren? Stadionverbod new wave enkele maanden, tot ruim een jaar.

“ Het stadionverbod is een heel belangrijk instrument geworden, ” zegt criminoloog Henk Ferwerda, betrokken bij het politieproject ‘Hooligans in beeld ‘ . “ Het is een heel effectief lik-op-stukbeleid. Clubs kunnen het zelf direct opleggen en uitvoeren. En voor bullies is een stadionverbod veel pijnlijker dan een geldboete, waarvoor ze gewoon in de kroeg collecteren. ”

Het consequence ziet hij terug op de tribunes. Grote knokpartijen zijn zeldzaam geworden. Het is merkbaar rustiger geworden, zegt ook Frank Paauw, portefeuillehouder supportersgeweld bij de Raad new wave Hoofdcommissarissen. “ Echte hooligans zoeken elkaar steeds vaker buiten heated stadion op, maar dan in kleinere groepen. We zien ze wel terug bij ijshockeywedstrijden. ”

De kracht new wave het stadionverbod pimple volgens Ferwerda in de gerichte aanpak. Door een grote hoeveelheid moderne camera ‘s nut een ledger getrainde stewards op de tribunes kunnen relschoppers tegenwoordig snel worden getraceerd.

Ferwerda: “ In het verleden werd supportersgeweld beteugeld met heel veel blauw in en vooral rond de stadions. De ME richtte zich op de hele groep. Nu zeggen we: we trekken de leiders eruit, zodat heated voetbalgeweld aan kracht inboet. ”

Toch is heated systeem verre new wave waterdicht. Hooligans die bij FC Twente worden geweerd, kunnen moeiteloos een kaartje kopen bij Ajax of Feyenoord. Geen steward dice ze daar herkent. En hoewel interlandwedstrijden ook onder het stadionverbod vallen, kunnen gestrafte protagonists ook bij dice affaire d’honneurs opgaan in de anonimiteit. Maar digital audiotape is slechts theorie. Een gestrafte protagonist laat zich zelden zien bij een andere nine of bij Oranje.

Volgens de KNVB worden nines steeds actiever bij het opleggen new wave stadionverboden voor lichte vergrijpen. “ In het verleden gebeurde digital audiotape soms ook wel, maar nu wordt het beter zichtbaar, ” aldus Gijs de Jong, veiligheidsco & A ; ouml ; rdinator bij de KNVB. “ Wij juichen digital audiotape toe. ”

Naast de lokale verboden legde de KNVB vorig seizoen 733 landelijke stadionverboden op voor zwaardere vergrijpen, vari & A ; euml ; rip new wave openbare dronkenschap tot zware mishandeling. Meldingen hiervan werden gedaan door zowel nines ALSs het Openbaar Ministerie.

Om beruchte bullies beter te kunnen herkennen en aanpakken werken politie en justitie aan een landelijke databank. In de loop van volgend jaar moeten alle korpsen met & A ; eacute ; & A ; eacute ; n druk op de knop kunnen zien of een raddraaier dice zij hebben aangehouden zich ook schuldig maakt aan voetbalgeweld.

Terug naar inktzwarte nacht new wave Nancy

Coverage, Van onze verslaggever Rob & A ; egrave ; rt Misset op23 oktober ’08, 02:45, bijgewerkt22 oktober 2008 23:44

NANCY- Zonder protagonists is Feyenoord terug in Nancy. ‘De rellen new wave 2006 hebben ons jaren teruggeworpen. ‘

Het schitterend gerestaureerde Place Stanislas ligt Er woensdagmiddag vredig bij ALSs uit alle hoeken en gaten politiebusjes komen aanrijden. Even later wordt de historische binnenstad van Nancy in een enthroning veranderd. Nederlanders zijn niet welkom, zeker niet ALSs ze protagonists van Feyenoord zijn. Daarvoor zijn de herinneringen aan de inktzwarte nacht van 30 november 2006 Te vers.

Het is een eccentric speling new wave het batch digital audiotape Feyenoord in de groepsfase van de UEFA Cup terugkeert naar het Stade Marcel Picot waar honderden bullies twee jaar geleden een orgie new wave geweld voltooiden. Feyenoord kwam er met een relatief milde straf vanaf. De nine werd uit het lopende UEFA Cuptoernooi verstoten en moest een forse boete betalen.

Alsof Henk Timmer bij zijn terugkeer in Nancy niet in hetzelfde doel wenst Te staan waar hij destijds door traangas werd geveld, traint de keeper new wave Feyenoord woensdagavond aan de andere kant new wave het stadion. De foto van Timmer met betraande ogen ging in 2006 de hele wereld over. ‘Die hangt niet boven mijn bed ‘ , klinkt het sarcastisch.

‘Ik had aanvankelijk niks in de gaten, ik was alleen met de wedstrijd bezig. Plotseling moest ik niezen nut kreeg ik het benauwd. Toen bleek digital audiotape de politie traangas had gebruikt. Er hing een hele wolk achter mijn end. ‘

Het affaire d’honneur werd bij een 3-0-voorsprong voor Nancy gestaakt nut subsequently in een leeg stadion hervat. Timmer, in heated spelershotel in Metz: ‘Ik heb tegen de medische staf gezegd digital audiotape ze mijn ogen moesten verdoven. Ik besefte meteen digital audiotape het voor Feyenoord rampzalig zou zijn ALSs de wedstrijd werd gestaakt. ‘

Volgens technisch director Peter Bosz heeft de directie van Nancy fout op fout gestapeld. ‘Toen we ontdekten hoe de kaartverkoop in Nancy geregeld was, hebben we meteen alarm geslagen bij de UEFA. Hooligans hebben bij de supermarkt kaartjes gekocht en gelijkgezinden in Belgi & A ; euml ; en Engeland uitgenodigd om in Nancy een ouderwets potje te rellen. ‘

In de stad hadden dice relschoppers al veel schade aangericht. Tot verbijstering new wave de Feyenoord-directie besloot de politie de gearresteerde meute juist naar het stadion Te sturen. Bosz, terwijl hij kijkt naar het vak waar de excessen plaatsvonden: ‘Die idioten werden zonder kaartje in een vak naast de fanatieke Nancy-fans gezet, een fatale misrekening.

‘Feyenoord wenst zijn verantwoordelijkheid niet Te ontlopen. Maar het was enorm frustrerend de ellende mee Te maken dice we vooraf hadden voorspeld. ‘

De pandemonium in heated stadion was compleet, aldus Bosz. ‘Een oude adult male slowdown met traangas in zijn ogen voor onze kleedkamer, wij hebben eerste hulp verleend. De Fransen hadden hem nota bene in het mafkezenvak gezet. Toen die adult male zig dat heated uit de manus liep, wilde hij naar beneden lopen. Maar de Franse mobiele eenheid had het hek juist gesloten om vanuit dice positie traangas in digital audiotape vak Te spuiten. ‘

Het elftal new wave de toenmalige manager Erwin Koeman was ‘sportief failliet ‘ , constateerde Bosz. Maar de club zelf was moreel ontspoord. ‘Traangas, een gestaakte wedstrijd, rellen in de stad en in heated stadion ; dan besef je digital audiotape de UEFA niet mild zal zijn. Al geloofde ik niet digital audiotape het einde dreigde voor Feyenoord.

‘Deze nine heeft al zoveel klappen verwerkt. Ik besefte wel digital audiotape we jaren konden worden teruggeworpen. Ik merkte digital audiotape het moeilijk was spelers te halen naar een nine dice uit Europa was verbannen. Van Bronckhorst had een jaar eerder met Barcelona nog de Champions League gewonnen. ‘

UEFA-voorzitter Michel Platini zou hebben gejuicht, toen Feyenoord vanwege de rellen bij zijn vroegere club werd geschorst. In Nancy werd dan ook met ongeloof gereageerd op de loting new wave de groepsfase van de UEFA Cup. ‘Ik zig een vertegenwoordiger new wave Nancy diep in zijn stoel wegzakken ‘ , zegt Feyenoord-coach Gertjan Verbeek.

Vanwege de slechte reputatie van de aanhang besloot de Feyenoord-directie tot een drastische maatregel. De nine heeft geen protagonists meegenomen naar Nancy. ‘Het is de zwaarste sanctie die je je Eigen protagonists kunt opleggen ‘ , aldus Bosz. ‘Al hebben bullies met een stadionverbod in Nederland het voor de rest verpest. ‘

Bosz betwijfelt of Nancy heeft geleerd new wave het supportersgeweld in november 2006. ‘Het is bizar digital audiotape de Franse politie onlangs bij heated UEFA Cup-duel tussen Nancy en Motherwell opnieuw traangas heeft gespoten in het vak new wave de Schotse protagonists. En je kunt hier nog steeds kaartjes kopen bij de buurtsuper. Zo moedigt Nancy mafkezen aan Er een puinhoop new wave Te maken. ‘

Niet alleen een enorme politiemacht in Nancy moet vandaag de rust garanderen. Wie per trein op het station arriveert, hoort ook in heated Nederlands de boodschap dat de Franse stad vanwege een beladen voetbalwedstrijd geheel is drooggelegd. Feyenoord terug in Nancy? ‘Een catastrofe ‘ , mompelt een Fransman, hoofdschuddend.

Liverpool heeft Heizel-drama nooit verwerkt

Coverage, Van onze letter writer Peter de Waard op05 April ’05, 02:33, bijgewerkt27 januari 2006 20:36

LIVERPOOL- Voor het eerst sinds een van de zwartste dagen uit de voetbalgeschiedenis komen Liverpool en Juventus tegen elkaar uit. Worden de wonden new wave het Heizel-drama new wave 29 Japanese apricot 1985 opnieuw opengereten? Heizel is in Liverpool nog altijd een taboe.

Op Anfield Road staat naast de Shankly-poort met de slogan We ‘ll Never Walk Alone het indrukwekkende memorial ter herinnering aan de 96 slachtoffers van de Hillsborough-ramp in 1989. Er Brandt een eeuwige vlam en elke dag leggen Liverpool-supporters hier verse bloemen neer.

Hillsborough is in de herinnering new wave iedere Liverpoolfan gegrift. Het is een even belangrijk deel van de identiteit van de club ALSs de vier gewonnen Europa Cups.

Maar het andere play, waarbij 39 Italianen om het leven kwamen en 600 andere protagonists gewond raakten, wordt liever vergeten. De incline in heated Heizel-stadion in Brussel voor de Europa Cup-finale tegen Juventus in 1985 is aan de Merseyside al twintig jaar een taboe. Spelers willen er niet aan herinnerd worden, protagonists nog minder.

‘Het is heated verschil tussen een sterfgeval en een moord ‘ , zo karakteriseert een protagonist het verschil. Naar de slechts vijftig centimetre hoge herinneringsplaquette aan het Heizeldrama moet in heated Liverpool-museum worden gezocht.

Het hangt Er naast het shirt new wave toenmalig tongues Kenny Dalglish en een programma new wave de finale dice nooit had mogen worden gespeeld.

Mark Lawrenson * een new wave de Liverpool-spelers in die finale en nu een BBC-analist * zegt twintig jaar lang publiekelijk nooit over Heizel Te hebben willen spreken. Zelfs niet met zijn toenmalige medespeler en huidige BBC-collega Alan Hansen, met wie hij nu een documentaire ( 17 April op BBC2 ) over de tragedie heeft gemaakt.

‘Ik wil Er nu wel over praten, omdat we het nooit met de voormalige ploeg hebben kunnen bespreken. Ik wilde uitvinden hoe we ons na al dice jaren voelden. ‘

Liverpool-middenvelder Ronnie Whelan zegt digital audiotape de ‘wedstrijd zinloos was ‘ . ‘We hebben onder druk new wave de politie gespeeld, die nog meer problemen vreesde ALSs de wedstrijd niet zou doorgaan. Eigenlijk hadden we vlak voor tijd een strafschop moeten hebben, maar niemand zei er wat new wave. Als we de Cup hadden gewonnen, dan hadden we die aan Juventus gegeven. Het was goed dat zij wonnen. ‘

Whelan stelt dat de Liverpool-spelers bij het begin van de wedstrijd niet op de hoogte waren van de omvang van de ramp. ‘Anders zou ik nooit hebben gespeeld. ‘

De UEFA concludeerde digital audiotape de Engelse bullies schuldig waren aan de tragedie. Spelers en fans van Liverpool vinden digital audiotape peg steeds onterecht. ‘De UEFA, dice de wedstrijd in een bouwval in Brussel liet plaatsvinden, valt ook veel Tes verwijten, net ALSs de chaotische Brusselse politie dice de zaak zo uit de manus liet lopen. ‘

Alan Hansen stelt in zijn in 1999 uitgebrachte boek A Matter of Opinion dat Juventus-supporters voor de wedstrijd bakstenen naar de spelers van Liverpool gooiden. ‘Ik zei tegen Alan Kennedy: digital audiotape is vreemd, wie neemt Er nu bakstenen mee naar het stadion. Hij antwoordde: digital audiotape zijn geen bakstenen, maar zijn delen van het stadion zelf. ‘

De ramp ontstond omdat kaarten voor de neutrale vak Z * naast het vak new wave Liverpool * voor het overgrote deel in handen new wave Juventus-supporters waren gekomen. De legioenen waren slechts gescheiden door een versperring new wave kippengaas. Provocaties en geweld waren bijna voorspelbaar. Al ver voor de wedstrijd werden over en weer stenen en blikjes naar elkaar gegooid. Uiteindelijk bestormden Liverpool-supporters vak Z waar de Italianen met fatale gevolgen onder de voet werden gelopen of onder een instortende muur belandden.

In de weken na de wedstrijd probeerde Liverpool de schuld ergens anders te leggen. Toenmalig voorzitter Smith stelde digital audiotape mogelijk rechts-extremisten new wave heated National Front waren geinfiltreerd in heated Liverpool-legioen. Er deden zelfs verhalen de ronde digital audiotape fans van Leeds, Chelsea of stadsgenoot Everton verantwoordelijk waren. Maar voor geen enkele samenzweringstheorie is ooit enig bewijs gevonden.

Als gevolg van de Heizel-ramp werden Engelse clubs uiteindelijk voor vijf jaar en Liverpool zelf voor zes jaar uitgesloten van Europees voetbal. Zowel Liverpool ALSs het Engelse voetbal is in sportief opzicht nooit new wave de ramp hersteld.

Voor Heizel won Liverpool vier Europa Cups in zeven jaar. Na Heizel won de nine alleen nog de UEFA Cup in 2001. In de acht jaar voor Heizel wonnen Engelse squads zeven keer de Europa Cup 1. Na de Heizel-ramp heeft alleen Manchester United ( 1999 ) deze beker nog kunnen winnen.

Het play in Brussel leidde niet tot echte veranderingen. Daar was een andere ramp voor nodig, waarbij de slachtoffers protagonists van Liverpool zelf waren.

Nadat 96 mensen in Sheffield werden doodgedrukt tijdens een FA Cup-wedstrijd tegen Nottingham Forest in Sheffield, kwam er een onderzoek naar supportersgeweld.

Er kwamen nieuwe wetten en alle stadions kregen uitsluitend zitplaatsen. Hillsborough was heated einde new wave de periode van de voetbalfans en het get down van het tijdperk van de voetbalconsumenten. Heizel was slechts een zwarte bladzijde.

Bronnen

 • hypertext transfer protocol: //kranten.schoolbieb.nl/
 • hypertext transfer protocol: //nl.wikipedia.org/wiki/Hooliganisme
 • hypertext transfer protocol: //nl.wikipedia.org/wiki/Casuals
 • hypertext transfer protocol: //www.scholieren.com/werkstukken/16690
 • Het Parool ( 12 Augustus 2009 ) : ‘Met stadionverbod raak je fans in heated Hart ‘ ; ‘Echte bullies zoeken elkaar steeds vaker buiten heated stadion op ‘
 • hypertext transfer protocol: //www.volkskrant.nl/sport//Terug_naar_inktzwarte_nacht_van_Nancy
 • hypertext transfer protocol: //www.volkskrant.nl/sport/article375111.ece/Feyenoord_vreest_gevolgen_rellen_Nancy

– 19 –

Dhr. Koning Januari 2010

Get instant access to
all materials

Become a Member
unlock